TOTEM PLAÇA DE L’ESGLÉSIA
BIC
Acabes d’accedir al Recinte Renaixentista d’Altea.
El Baluard i Recinte Renaixentista d’Altea va ser declarat Bé d’Interés Cultural en 2013.
El Baluard conserva el traçat fundacional de 1617, amb algunes de les seues portes d’accés al recinte fortificat. L’església del Consol, construïda a finals del segle XIX i inicis del s. XX, es troba sobre les traces de l’església original del s. XVII, donant caràcter al conjunt d’Altea.
Es mantenen edificis de l’època fundacional i una molt bona arquitectura dels segles XVIII i XIX.
Plaça de l’església: En el seu origen, era un espai molt més reduït que l’actual per la presència del Castell, que es trobava junt amb l’església i en l’interior de la muralla. El Castell va ser destruït a mitjan del segle XIX. Suposadament dissenyat per Cristóbal Antonelli, constituïa un cos quadrat perfecte amb garites en tres dels cantons i una torre romboïdal, que servia per a la defensa de la porta de Polop, a l’oest de la vila. Part de la muralla va desaparéixer per a construir l’actual mirador, des del que es contemplen belles vistes al mar i la ciutat.
Església parroquial de la Mare de Déu del Consol: L’església primitiva va ser alçada al 1617 per D. Francisco Palafox, Marqués d’Ariza, senyor de les baronies de Calp i Altea, i construïda pels germans Pere i Damià de la Cámara. En el segle XIX es trobava en ruïna. Al 1854 es va inaugurar la Capella del Crist com a cos exempt. Es tracta d’una peça academicista de bona qualitat arquitectònica, que més tard es va incorporar al nou temple formant part del creuer. Un gran cúpula central la definix, revestida amb teula corba vidriada en blau i blanc, sobre la qual s’alça un esvelt llanternó i capelles laterals. Disposa de campanar de planta quadrada situat a l’esquerra de la façana.
L’arquitectura interior contrasta amb la nuesa dels seus volums externs: fàbrica de maçoneria construïda per a no ser vista, d’una senzillesa franciscana que inclou una única porta original adovellada.
Els seus traces, en part coincidents amb les de l’antic temple, es disposen de manera que fan coincidir el seu nou creuer amb la capella construïda uns anys abans, donant com resultat el temple actual.
Carrer Major: El carrer Major, que unix el Portal Vell amb la Plaça de l’Església, es conserva amb el seu traçat original. Va ser construïda amb cudol de pedra blanca i negra, elements que la fan particularment singular. Si ens fixem, s’observa la unió del temple original amb la nova Església. Al fons, l’arc de la muralla, dóna profunditat al recorregut. Cal destacar la carreuada del cantó del carrer Major amb el carrer Salamanca.
(Esta informació està publicada en Guia d’Altea, de J. Miguel del Rey)